Wybierasz się na Maltę i szukasz, co jest dobrego do jedzenia na Malcie i Gozo? Zastanawiasz się gdzie warto zjeść, a przede wszystkim, czego trzeba spróbować? Zapraszam cię w podróż kulinarną po kuchni maltańskiej, którą miałam przyjemność gościć na własnych kubkach smakowych.
Na początek małe ostrzeżenie dla łasuchów- kuchnia maltańska jest pyszna. Lojalnie ostrzegam, żeby nie było, że przeze mnie się zgrubło;)
Jeśli masz za sobą już chociaż mały research odnośnie Malty, zapewne domyślasz się, że kuchnia maltańska nie jest czysto „maltańska”.
I masz rację. Na Malcie oraz Gozo widać przede wszystkim wpływy włoskie, przez co, mimo że dane potrawy są traktowane jako część kuchni maltańskiej, już na pierwszy rzut oka jesteś w stanie zorientować się, że masz do czynienia z „miksem”.
Ale bez obaw- ten „miks” jak najbardziej daje radę, śmiem twierdzić, że twoje kubki smakowe po skosztowaniu dań maltańskich będą klękać przed tobą z wdzięczności:D
Tyle wstępu, czas pokazać ci, co warto zjeść na Malcie i Gozo.
W artykule opowiadam nie tylko o konkretnych potrawach, ale też daję ci na tacy informacje dotyczące lokalizacji restauracji/barów (mapki) oraz cen.
Spis lokalizacji gdzie polecam konkretne jedzenie:
- Valletta
- Mosta
- Rabat
- Marsaxlokk
- Bugibba
- Birzebbuga
- Xagħra (Gozo)
- Nadur (Gozo)
Smacznego!
PS: W podróży jem to, co jest nie tylko dobre, ale też zwracam uwagę na cenę (w granicach rozsądku). To proste jedzenie, akurat by posilić się między kolejnymi punktami zwiedzania. Nie znajdziesz tu oceny wysublimowanych dań z wyższej półki.
PS2: W tym artykule polecam WSZYSTKO co jedliśmy z Lubym na Malcie i Gozo. Również dania, które nie zaliczają się do kuchni maltańskiej.
CO JEST DOBREGO DO JEDZENIA NA MALCIE I GOZO? GDZIE I CO ZJEŚĆ? KUCHNIA MALTAŃSKA I NIE TYLKO
JEDZENIE NA MALCIE: VALLETTA
KIOSKI PRZY TRITON FOUNTAIN
Naszą maltańską przygodę kulinarną zaczynamy od posiłku w Valletcie. W stolicy Malty znajdziesz sporo ciekawych restauracji czy barów.
Co jednak najbardziej ujęło mnie w tym miejscu?
Kioski na placu, gdzie znajduje się Triton Fountain.
Tam rozkładają się lokalsi i oferują sycące pyszności w atrakcyjnych cenach.
My zdecydowaliśmy się na wypieki inspirowane włoskimi specjałami:
- gorące buła z ricottą
- gorąca buła z tuńczykiem i dodatkami.
Dwie takie buły kosztowały nas 5,60 euro, a najedliśmy się, że hej.
ZOBACZ TEŻ: LA VALLETTA, MALTA: CO WARTO ZOBACZYĆ W JEDEN DZIEŃ? SPACER ULICZKAMI STOLICY + PUNKTY WIDOKOWE
JEDZENIE NA MALCIE: MOSTA
SPHINX PASTIZZERIA
Będąc w Moście zapewne jedną z atrakcji, którą zapiszesz na swojej liście „must see” będzie Rotunda. Zwiedzanie tego miejsca może zmęczyć (mam na myśli bardziej zgłębianie się w historię), więc proponuję ci później wizytę w „piekarni” z tradycyjnymi maltańskimi wypiekami.
Gdzie ją znajdziesz?
Dokładnie naprzeciwko Rotundy jest Sphinx Pastizzeria. Sphinx’a znajdziesz nie tylko w Moście, ale również w innych miastach. Co ważne, wypieki są robione na bieżąco, więc nie ma mowy o jakimś dziadostwie z zamrażarki.
Z pastizzeri Sphinx w Moście jedliśmy z Lubym i możemy polecić:
- pastizzi, czyli coś w kształcie pierożka z ciasta francuskiego; są różne warianty nadzienia, my wzięliśmy z kurczakiem w środku
- qassatat, czyli taki okrągły wypiek. Również masz do wyboru różne opcje nadzienia, my postawiliśmy na szpinak.
Ceny po prostu śmieszne: pastizzi z kurczakeim kosztowało 0,60 euro, a qassatat ze szpinakiem 1,10 euro. A najesz się jak lekkim obiadem.
Jeżeli chcecie dokonać najbardziej „maltańskiego” wyboru, to celuj w farsz z serem ricotta lub z zielonym groszkiem. To są właśnie przewodnie nadzienia w kuchni maltańskiej.
JEDZENIE NA MALCIE: RABAT
CAFE SANTA LUCIA
Fanpage: Cafe Santa Lucia Rabat
Jak podróż na Maltę, to pewnie też odwiedzenie miasta ciszy. Mdina, to jedna z topowych atrakcji na Malcie i chociaż przez to jest coraz bardziej turystyczna, a lokalny koloryt wymiera, wciąż możesz w okolicy zjeść w całkiem przyzwoitej cenie.
Oczywiście mówię tu o kawiarniach, absolutnie na restauracjach…
Jeżeli szukasz dobrego, a zarazem nie drogiego jedzenia w Rabacie, skieruj swoje kroki do Cafe Santa Lucia. To właśnie tutaj zjesz jedno z narodowych dań Maltańczyków- kanapkę ftirę.
Najczęściej ftira jest podawana z tuńczykiem, pomidorem i oliwkami. Może na zdjęciu nie wygląda zbytnio Insta friendly, ale zaufaj mi, jest pyszna!
W Cafe Santa Lucia zdecydowaliśmy się również na tartę ze szpinakiem i tuńczykiem– również dała radę, można brać.
Natomiast jeśli chodzi o ceny, w Rabacie już nie jest tak cudownie jak w Moście, ale nadal w miarę rozsądnie:
- ftira z tuńczykiem kosztowała 4,80 euro
- tarta ze szpinakiem i tuńczykiem kosztowała 2,95 euro
JEDZENIE NA MALCIE: MARSAXLOKK
SOUTHEAST CAFE & SPHINX PASTIZZERIA
Fanpage: Southeast Cafe
Powiem bez ogródek- w wiosce rybackiej Marsaxlokk na Malcie jest taka drożyzna, że gacie z zadka spadają. Marsaxlokk jest znana głównie znana z dań rybnych, ale jeśli nie masz miliona monet na koncie- zapomnij. W budżetowej podróży nie ma miejsca na takie wydatki.
ZOBACZ TEŻ: MAGIA NA MALCIE: WIOSKA RYBACKA MARSAXLOKK
Dlatego my z Lubym skupiliśmy się na mniejszej degustacji, a obiad odpuściliśmy.
Skierowaliśmy swoje kroki do Southeast Cafe, która serwuje dobrą kawę i ciasta. Rodzajów ciast jest pod dostatkiem, jednak nie tych tradycyjnych. Oczywiście, możesz o takowe spytać będąc na miejscu, ale raczej marne szanse.
Nie zmienia to jednak faktu, że zarówno ciasto jak i kawy dały radę. Rachunek za dwie kawy oraz kawałek ciasta wyniósł nas 7,55 euro.
Jeżeli jednak nie będziesz mieć ochoty na coś słodkiego, zawsze w pogotowiu pozostaje Sphinx Pastizzeria, o którym wspominałam ci wcześniej (to ten sam co w Moście).
W Marsaxlokk również znajdziesz odział Spinxa, czyli pastizzerię oferującą tradycyjne maltańskie wypieki. Tutaj ceny są wyższe, jednak nie jakoś drastycznie- za jeden qassatat ze szpinakiem zapłaciliśmy 2 euro.
JEDZENIE NA MALCIE: BUGIBBA
CAPU VINO
Bugibba, to taka maltańska imprezownia, ale z drugiej strony, to też dobre miejsce, kiedy wracasz z Gozo lub tam jedziesz i potrzebujesz się zatrzymać gdzieś blisko przeprawy.
Co zjeść w Bugibbie? Jeżeli lubisz kuchnię śródziemnomorską, wstąp do CapuVino. To restauracja w centrum, ale zarazem nie w samym centrum centrum, więc jest spokojniej.
Co wziąć?
- za 7,90 euro otrzymasz przyzwoitą rybę z dodatkami
- a jeśli akurat będziesz mieć „mniejszego głoda”, możesz postawić na 4x bruschetta w cenie 4,75 euro.
JEDZENIE NA MALCIE: BIRZEBBUGA
JEFF’S PASTIZZERIA
Fanpage: Jeff’s Pastizzeria
I ostatnia kulinarka polecajka w ramach Malty. Ponownie wracamy do jednych z głównych tradycyjnych maltańskich lokalów, czyli pastizzeri.
My do Birzebuggi trafiliśmy przypadkiem i dziękujemy za to losowi do dziś! Szukaliśmy pastizzeri i trafiło na Jeff’s Pastizzeria.
Świeżo robiony rogalik z pyszną płynną czekoladą nadal śni mi się po nocach. Jedzenie go na plaży z widokiem na błękitną wodę było czystą przyjemnością.
Do tego kupiliśmy Kinnie, czyli maltański odpowiednik coli- dostępny w praktycznie każdym sklepie. Ciekawy smak (jest m.in. z dodatkiem anyżu). Warto spróbować i przekonać się na własnych kubkach smakowych.
Ceny:
- rogalik z płynną czekoladą- 1,5 euro
- butelka Kinnie– 1,5 euro
Teraz już wiesz, gdzie i co zjeść na Malcie, a teraz czas pogadać o jedzeniu na Gozo.
JEDZENIE NA GOZO: XAGĦRA
CAFE REALE
Co zjeść na Gozo? Tym razem zaproponuję ci śniadanie. Chociaż w sumie może to również być przekąska w drodze.
Jeżeli będziesz zwiedzać miejscowość Xagħra, skieruj swoje kroki w stronę Cafe Reale.
To właśnie tam zjedliśmy dobre pancakes oraz panini.
Ceny:
- pancakes z jabłkami, cynamonem, lodami waniliowymi i bitą śmietaną- 5 euro
- panino z dodatkami (różne rodzaje)- od 4 euro do 5,50 euro
Kawiarnia jest z widokiem na kościół, więc szybko rozpoznasz czy jesteś w dobrym miejscu. Swoją drogą jeżeli kościół będzie otwarty, polecam ci do niego zajrzeć. Wnętrze jest piękne.
JEDZENIE NA GOZO: NADUR
MAXOKK BAKERY
Fanpage: Maxokk Bakery
Ja wiem, że zdjęcia tego miejsca nie zachęcają i zapewne czujesz lekki niepokój na myśl, że miałbyś/miałabyś coś zjeść z Maxokk Bakery w Nadur. Uwierz jednak, że wnętrze nijak się ma do jakości, jest pysznie!.
Jeżeli cenisz sobie spotkania z tradycyjną kuchnią, to jest adres idealny, bo właśnie Maxokk Bakery oferuje tradycyjnie danie kuchni maltańskiej, czyli ftirę.
Tym razem ftirę prosto z pieca!
To jak się najedliśmy jedną ftirą i to jakie to było dobre przejdzie do historii. Sztos nad sztosy. Nie dość, że świeża i gorąca, ta ftira była po prostu poezją dla naszych kubków smakowych. Spróbuj, niech twoje kubki smakowe przekonają się same!
Ceny: od 6,50 euro do 10 euro (kliknij w zdjęcie poniżej, aby bliżej przyjrzeć się cenom)
CO JEST DOBREGO DO JEDZENIA NA MALCIE I GOZO? GDZIE I CO ZJEŚĆ? KUCHNIA MALTAŃSKA I NIE TYLKO
PODSUMOWANIE
I co? Jak znam życie teraz przełykasz ślinę i zastanawiasz się, co by tu zjeść;) Nie dziwię ci się- ja po napisaniu głównej części tego artykułu, wzięłam się za robienie obiadu:D
Co tu dużo kryć, kuchnia maltańska jest przepyszna. Jedzenie na Malcie może zawrócić głowie i pokrzyżować plany nie jednej osobie na diecie.
Podsumujmy krótko, co teraz wiesz o kuchni maltańskiej, żeby ci nie uciekło. Gdzie i co warto zjeść na Malcie i Gozo?
- Valletta, Malta: kiosk na placu z Triton Fountain, gorące buły z ricottą oraz tuńczykiem i dodatkami.
- Mosta, Malta: Sphinx Pastizzeria naprzeciwko Rotundy, pastizzi oraz qassatat
- Rabat, Malta: Cafe Santa Lucia, ftira oraz tarta ze szpinakiem i tuńczykiem
- Marsaxlokk, Malta: Southeast Cafe, kawa i ciasto
- Bugibba, Malta: CapuVino, ryba z dodatkami oraz bruschetta
- Birzebugga, Malta: Jeff’s Pastizzeria, rogalik z czekoladą
- Xagħra, Gozo: Cafe Reale, naleśniki i panini
- Nadur, Gozo: Maxokk Bakery, ftira
Oby jedzenie na Malcie i Gozo było dla ciebie czystą przyjemnością.
Smacznego,
Irmina
PS: Szukasz pięknych miejsc na Malcie? Koniecznie zobacz: PALAZZO PARISIO W NAXXAR (DUŻO ZDJĘĆ + INFORMACJE PRAKTYCZNE). PEREŁKA MALTY? Sprawdź też jedną z głównych atrakcji na Malcie: POPEYE VILLAGE, MALTA: CZY WARTO TAM POJECHAĆ? MOJA OPINIA O WIZYCIE POZA SEZONEM